Nu uita să vorbești și cu colegii tăi, de an, de grup, de cameră sau de cămin. Unul dintre lucrurile care face ca „Tudorul” să fie recunoscut în tot Iașul și nu numai este strânsa apropiere între studenți, comunitatea care se creează. Colegii tăi pot fi o sursă valoroasă de sprijin pentru că, cel mai probabil, mulți dintre ei au trecut sau trec prin experiențe similare. Puteți să vă ajutați unul pe altul să înțelegeți presiunea cu care vă confruntați. Vine sesiunea și iar este stresul examenelor? Încearcă de data aceasta să lucrezi în echipă, să învățați împreună, poate chiar în sălile de lectură modernizate din campus, unde aveți toate condițiile.
Nu subestima nici sprijinul pe care îl poți primi din partea prietenilor. Chiar dacă nu sunt studenți la aceeași facultate sau universitate, prietenii adevărați pot fi ascultători buni și te pot ajuta să te detașezi temporar de problemele legate de studii. Va fi util să vorbești cu prietenii tăi care studiază economie, drept, psihologie, medicină etc. și să vezi că, de fapt, problemele care simțeai că te copleșesc și par că te urmăresc numai pe tine îi afectează și pe ei. Și poate găsiți cea mai bună formulă să treceți peste. Împreună.
Părinții sau membrii apropiați ai familiei pot fi, de asemenea, un sprijin important. Vei trăi mereu cu sentimentul că ei nu pot înțelege în totalitate presiunea academică, dar ți-ai petrecut întreaga viață, înainte de veni la facultate, alături de ei: dragostea și susținerea lor necondiționată îți pot oferi acel confort al minții și al spiritului de care ai nevoie. Ajută și să ai cui povesti greutățile tale, în afara cercului de prieteni. Oameni care să nu înțeleagă, poate, sistemul în care ești, dar care să poată să-ți ofere o perspectivă inedită sau măcar să te asculte.
Nu în ultimul rând, să nu crezi că profesorii sunt doar sursele stresului. Mulți dintre ei au trecut prin aceleași provocări în timpul studiilor lor sau au văzut alți studenți în situația ta. Te pot asculta, îți pot oferi sfaturi,pot înțelege și chiar să îți ofere sprijin moral. De ce nu, chiar și academic. Nu ezita să discuți cu profesorii despre presiunea pe care o resimți la facultate, mai ales dacă este legată de volumul de muncă sau de cerințele cursurilor.
Orice ai face, important este să înțelegi că la TUIASI credem cu tărie că presiunea și stresul nu trebuie gestionate de unul singur. Există o întreagă rețea de sprijin pe care ți-o putem oferi noi sau pe care te încurajăm să ți-o formezi singur, la care să apelezi. Important este să recunoști momentele în care ai nevoie de ajutor și să îl ceri fără teamă sau rușine. Fiindcă, da, facultatea este o etapă importantă în viață, dar sănătatea ta mentală și emoțională trebuie să fie o prioritate.